Çanak Anten en kısaca uydu sinyallerini almak ve göndermek için kullanılan çanak tipli anten modelidir. Çanak antenler sistem ihtiyaçlarına ve farklı standartlara göre çeşitli özelliklerde ve boylarda üretilirler. Parabol, Ofset, Flat, Multifocus, delikli anten olarak değişik tipte çanak antenler vardır.

Parabol Çanak Antenler

Parabol çanak  antenler uyduya daha geniş açı ile bakan daha yuvarlak ve merkez bombesi biraz daha fazla tipteki antenlerdir. Offset olanlar ise ufuk açısına daha fazla bakarlar ve elips şeklinde daha ince bombelidirler.

parabol canak anten

Ofset Antenler

Ofset Antenler yapılarından ötürü daha fazla sinyal toplayabilirler ve özellikle kış aylarında çok daha az kar tutarlar. Hemen her tip Offset Antene bağlanabilen DiseqC Motorlar sayesinde bu antenler hareket özelliği kazanabilmektedirler. motorun taşıyabileceği yük miktarına göre elbette Parabol antenlere de bu motorlar takıla bilmektedir.

ofset canak anten

Multifocus Çoklu Anten

Multifocus anten birden fazla uyduyu alabilecek şekilde ayarlanmış anten tipidir. Olayın mantığı şudur, uydulardan yollanan sinyaller çanak antende toplanır, çanak antenin tam odak noktasında olan lnb’ye yansıtılır. Çanak anteni 42 derece doğu uydusunda bulunan Türksat 4A uydusuna ayarladığımızı farz edelim.

Anteniniz 42 derece doğu yörüngesine ayarlı iken, Türksat 4A uydusunun sağında ve solunda bulunan diğer uydulardan da sinyal alınabilmektedir.. Bu sinyaller farklı odak noktasındadır ve lnb’ye yeterince güçlü ulaşmaz.

İşte multifocus (çoklu anten) antenlerin çoklu odağa sahip olma özelliğinden dolayı bu sağda ve solda bulunan diğer uydulardan gelen sinyaller daha iyi toplanmakta ve her uydunun odak noktasına koyduğunuz lnb ile ayrı ayrı bu uydular izlenebilmektedir.

multifocus canak anten

Delikli Çanak Anten

Delikli Çanak Anten, mesh anten veya elek anten olarak da bilinmektedir. Bu anten çeşidi özellikle yağışın fazla olduğu, çok rüzgar alan kesimlerde diğer anten çeşitlerine göre avantaj sağlamaktadır.

Delikli yapısı sayesinde çok rüzgarlı, fırtınalı havalarda rüzgarın şiddetini daha az hissederek kolay kolay yön kaybı yaşamaz, bunun yanı sıra diğer anten çeşitlerine göre çok karlı havalarda diğer antenlere göre daha az kar tutar.

Flat Antenler

Flat İngilizce bir kelime. Düz anlamına geliyor. Antenin tipini anlatıyor olması açısından isim oldukça önemli. Flat antenler düz anten modelleridir. Çoğunlukla kare şeklinde üretilirler. Flat antenler daha temiz kurulum sağlar. 

Neden?  Çünkü bu anten modellerinde lnb ve diğer donanımlar antenin arkasına entegre edilebilir. Böylece görsel olarak daha sade bir ortam oluşur. Bu özelliği ile aynı zamanda ortama farklı bir dekor katar.

Flat antenler diğer çanak anten çeşitlerinden daha küçük hacimlidir. Tabi bu durum antenin görüntü kalitesini asla düşürmez. Diğer antenlerle alınan görüntü netliği aynı şekilde flat antenlerde de sağlanabilir.

flat anten